De minimale hoeveelheid water die een gezonde volwassene van ongeveer 80 kg. zou moeten drinken voor het behouden van een goede gezondheid is ongeveer 3 liter. Voor iedere extra 10 kg zou ongeveer 250 ml. extra gedronken moeten worden. Verdeel de te drinken hoeveelheid water over de gehele dag i.p.v. de gehele hoeveelheid in een kort tijdsbestek te drinken. Veel mensen vinden het hinderlijk dat ze door de grotere hoeveelheid water die ze moeten drinken veel naar het toilet moeten. De blaas zal echter binnen een aantal dagen wennen aan deze toegenomen hoeveelheid. Wacht bovendien niet met drinken totdat je dorst hebt; het dorst signaal treedt pas in als het lichaam al verschijnselen van dehydratie ervaart.

 

Water is bovendien het goedkoopste en meest effectieve ‘supplement’ als we de toename van kracht en uithoudingsvermogen willen bevorderen. De meeste mensen, ook topsporters, drinken dagelijks te weinig water waardoor ze als het ware constant gedehydrateerd zijn. Als we het lichaam voldoende hydrateren, oftewel als we de vochtbalans herstellen door voldoende water te drinken, dan zal de kracht kunnen toenemen met 10 – 15% en het uithoudingsvermogen met zelfs 20 – 30%.

Water is dus simpelweg het belangrijkste voedingsmiddel voor ons lichaam (naast zuurstof uiteraard).

Water is leven. Er kan geen leven bestaan zonder water. We moeten constant blijven drinken om ons lichaam voldoende te hydrateren.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 – 75% uit water. Dit percentage dient gehandhaafd te blijven voor een goede gezondheid. Na zuurstof is water het belangrijkste element waar we ons lichaam mee voeden. Uitdroging, dehydratatie, kan in elk jaargetijde voorkomen. Het is dus noodzakelijk om ook in de koude maanden voldoende water te drinken.

Het is voor het lichaam bijna onmogelijk om water uit bijvoorbeeld groente en fruit te halen. Daarom is het van essentieel belang om extra water te drinken. Koffie, alcohol en frisdrank onttrekken water aan het lichaam en verhinderen bovendien een goede spijsvertering door de grote hoeveelheden suiker die hierin voorkomen.

Water speelt een essentiële rol bij ongeveer iedere lichaamsfunctie. Ons bloed bestaat voor 90% uit water en de hersenen bevatten zelfs 96% water. Het mag dus duidelijk zijn dat water van een goede kwaliteit essentieel is voor een goede gezondheid.

Water is essentieel voor een goede spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen en chemische reacties in het lichaam.

Water is essentieel voor een goede circulatie en bepaalt de gezondheid van iedere cel.

Water is essentieel voor het afvoeren van afvalstoffen van voornamelijk in het spijsverteringssysteem.

Water is essentieel bij reguleren van onze lichaamstemperatuur. Voor een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur moeten we minimaal 2 liter water binnen krijgen.